Hvornår kan det betale sig at købe en fladskærm

Fladskærmsmarkedet er i Danmark og globalt præget af enorm konkurrence og overproduktion. Det betyder i sidste ende, at der er meget få som rent faktisk tjener penge på at producere og sælge fladskærme. Selv de store spillere på markedet som Sony, Philips og Panasonic taber årligt mindre formuer på at sælge fladskærme til under produktionsprisen grundet den hårde konkurrence. Og det skal jo vi som forbrugere være glade for.

 

Men hvis det ikke er nok for dig at vide, at du ved køb af en fladskærm får et produkt til under produktionsprisen (fraregnet forhandlerled), så er der flere muligheder for at minimere den pris du skal betale for din fladskærm. I praksis forholder der sig nemlig sådan, at en fladskærm gennem sin livscyklus på typisk et år følger en meget forudsigelig priskurve. Skal du finde en billig fladskærm kan det betale sig at ramme denne kurve lige hvor det passer dig bedst.

 

Stort set alle de kendte mærkevareproducenter at flade TV introducerer de nye modeller på den store CES messe i USA i starten af januar måned, hvor de vises frem for pressen, men endnu ikke er i handlen. I Danmark begynder de første nye modeller at dukke op omkring slutningen af marts måned og introduktionen fortsætter ind i april og maj.

 

Ved introduktionen holder de nye fladskærme generelt deres pris rimelig godt i en måneds tid eller to, mens der er stor interesse og ikke alle netbutikkerne har fået skærme på lager og kan begynde priskonkurrencen. Det er altså sjældent hensigtsmæssigt at købe sin nye fladskærm i april, maj og juni måned, medmindre man absolut vil have det nyeste indenfor features og generelt er first-mover når det gælder elektronik.

 

Når vi nærmer os sommerferien tager skærmene generelt et godt dyk i prisen, da alle forhandlere nu har fået lager, og den frie konkurrence begynder at sætte dagsordenen. Samtidig er sommerferien lavsæson for TV salg (OL og lignende kan ændre lidt på dette), så der er oftest nogle forhandler som gør noget ekstra ud af at få skudt nogle skærme af til en god pris. Historisk set er langt de fleste skærme faldet mindst 20 % fra deres introduktionspris i april når vi når sommerferien.

 

Efter sommerferien fortsætter prisfaldet ganske stille og roligt i små stille hak, afhængig af hvem der kører kampagne på hvilke modeller. Først hen omkring december/januar kommer der endnu et større hak nedad, da de fleste butikker godt er klar over at der er mange som køber nyt TV i juletiden, og derfor satser på at lade lavere priser opveje af større volumen og annoncerer voldsomt med tilbud, udsalg og alt muligt andet, som egentlig er noget pjat, da det er den helt almindelige prisudvikling som følges.

 

Fra februar og ofte et stykke ind i marts måned er sweet spot for at finde en fladskærm til en ekstra god pris, idet lagrene nu skal tømmes inden de nye modeller kommer til landet. Ulempen er at nogle skærme ikke længere er til at skaffe i februar måned, men de som er til at skaffe kan man normal købe til en pris som er omkring 40 % lavere end ved introduktionen 10 måneder tidligere.

 

At købe til denne gode pris forudsætte naturligvis at man ikke lader sig friste af de mange nye features og muligheder som de nye skærme bringer med sig få måneder efter. Til gengæld starter priskurven forfra og de nye modeller koster (overraskende for de som tror fladskærme konstant falder i pris) stort set det samme som det tidligere års modeller på samme tid af året.

 

Februar er altså ikke nogen skidt måned at købe fladskærm i.