Din hjerne kan trænes

Du kan træne din hjerne til at blive bedre til hukommelse, opmærksomhed, beslutningstagen, kontrol, navigation, og meget meget mere. Fundamentet for denne mulighed er, at videnskaben har dokumenteret at hjernen er “plastisk”, hvilket vil sige at den kan forandre sig. Din hjerne ændrer sig konstant hele livet igennem. Den har evnen til at skabe nye forbindelser mellem hjerneceller og gøre dig hurtigere og bedre til en opgave. Den har også evnen til at overføre en hjernefunktion til et helt andet område af hjernen, f.eks. i forbindelse med en hjerneskade.  Disse ændringer er alle reguleret på baggrund af hvordan du bruger hjernen. opdagelsen af dette står i stærk kontrast til den tidligere opfattelse omkring hjernen, hvor man antog; at hjernen er en statisk størrelse hvis evner kun aftog med alderen.

Din hjerne er en muskel

Hjernen er en utrolig kompleks størrelse, men studier viser at der er en forudsætning for at tænke på hjernen som en muskel. Mere træning gør den hurtigere og mere effektiv. Som eksempel har man observeret markante ændringer i studier af musikere, to-sprogede, taxachauffører og studerende. Du kan læse mere om disse ændringer her.

Helt kort, kan man observere, at de områder der primært regulerer de forskellige personers trænede evner, er meget forskellige fra andre (utrænede) hjerner.

Hjernetræningsøvelser bør være målrettede

Når man begynder at undersøge mulighederne for hjernetræning, så er der mange tilbud, specielt på engelsk. Så hvad skal man være opmærksom på?

-Det er utroligt vigtigt at øvelserne er relaterbare til det virkelige liv. Med det menes, at en hjernetræningsøvelse tit kan vise at du bliver bedre, men ofte er du kun blevet bedre til øvelsen og ikke andet. Det gør sig ofte gældende for diverse intelligensprøver, sudoku, osv. Du bliver mærkbart bedre til øvelsen, men det kan ikke overføres til andre elementer i dit liv.

Du kan derfor bruge meget tid på at træne noget, som ikke direkte har nogen effekt på din hjerne i hverdagen. Naturligvis kan glæden over at have det sjovt med en øvelse og følelsen af at blive bedre – være værdi nok for dig, men det er ikke hjernetræning, blot underholdning.

Vær opmærksom på videnskaben bag øvelsen. Øvelsen skal kunne træne basale “kognitive” egenskaber.

Hjernetræning bør også være sjovt

Alle og enhver kan træne hjernen, men man skal også have lyst til at gøre det regelmæssigt. Studier har vist at engagement og regelmæssighed giver en større effekt. Derfor er der opstået et nyt, unikt, dansk samarbejde imellem danske hjerneforskere fra Københavns Universitet og spiludviklere fra det private marked. Fokus er på underholdende hjernetræningsøvelser – der virker.

På www.brain-plus.com kan du læse om samarbejdet, som er støttet af markedsmodningsfonden. Du kan læse om hjernetræning, videnskaben bag og du kan downloade den app der bliver udviklet til hjernetræning, hjerneforskning og rehabilitering. App’en bliver løbende opdateret med nyt indhold i form af øvelser forklædt som spil og videnskabelige tekster om hvad man træner.

Hjernetræning er for alle. Din hjerne er dit vigtigste redskab – uanset hvad du laver – Så sørg for at holde den stærk.

 

Comments

  1. Interessant artikel, jeg ved i hvert fald konen gerne ville jeg kunne blive bedre til at huske. Jeg har prøvet flere forskellige bøger som skulle forbedre hukommelsen men syntes ikke det hjæler, så jeg bruger andre værktøjer som at skrive ting ned og alarmer i telefonen. Men ville da foretrække at man rent faktisk kunne huske tingene i stedet for.